Quick facts

  • Atriac staat voor de Antwerpse triatlon en duatlon club

  • Sinds 1984, de eerste en oudste triatlonclub van het land

  • Van A tot Z: van jeugd, recreanten, competitieve sporters tot topsporters

  • Van een digibeet club tot een volledig online club management.

 

Als club zagen we het bos niet meer door de bomen. Dan voel je dat Twizzit een noodzaak wordt.

Atriac, of de Antwerpse triatlon en duatlon club, kent de kneepjes van het vak. De club is bijna zo oud als de sport zelf en draagt bovendien de titel van de eerste én oudste triatlonclub van het land. Sinds 1984 bieden ze triatlon aan op alle niveaus en tot op vandaag draait de club nog altijd mee op hoog niveau. Jaren na elkaar wonnen ze het Belgisch kampioenschap ploegentriatlon en ook enkele Belgische kampioenen behoorden tot de club. Het geheim van onze club? Kwaliteit, toegankelijkheid en alle communicatie op één plek dankzij Twizzit, weet Charles De Roeck (vice voorzitter - jeugdsportcoördinator) ons te vertellen.

Daar zitten toppers

Vroeger, nog voor ik lid was, keek ik op naar de clubs uitstraling en goede werking. Dat trok mij toen al aan. Daar zitten toppers, dat wist ik, vertelt Charles ons. En niets was minder waar. Tot op vandaag ben ik er nog altijd lid en waarschijnlijk ook wel het oudste en langste lid. Wat me erin houdt? Een sterke kern van mensen die aan elkaar vasthangen, elkaar helpen, samen trainen én vooral ongelofelijk veel plezier beleven. En daar draait het tenslotte ook om, plezier beleven en het samen zijn. Da’s belangrijk.

Kwaliteit, our promise.

Atriac staat voor kwalitatieve triatlon begeleiding op maat, zowel in het fietsen, zwemmen en lopen. We organiseren begeleide trainingen waar we triatleten helpen om naar een doel toe te werken, elk op zijn niveau. Beginners stomen we klaar voor een kwarttriatlon, meer ervaren leden bereiden we voor op een halve of een standaard triatlon. Dat laatste werd voorheen de olympische afstand genoemd of 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen.

We willen dat beginners goed bij ons terecht kunnen

Toegankelijkheid en pluralistisch, dat is wat Atriac typeert. We willen in de eerste plaats zorgen dat jeugd en beginners bij ons goed terecht kunnen. Elke triatleet moet ergens beginnen, daarom proberen we het heel toegankelijk te maken. Naast beginners zijn ook gevorderden welkom in onze club, om hun prestaties te versterken.  Verder mikken we op een zo breed mogelijk publiek ongeacht afkomst, sociale status of religie. Echt niemand is uitgesloten.

Uit het niet-digitale tijdperk

We komen uit het niet-digitale tijdperk. In het begin was de communicatie veel minder, zagen we elkaar enkel op trainingen en volstond de telefoon en het clubboekje. Toen het digitale tijdperk aanbrak was het wat zoeken naar welke communicatievorm best zou werken. Het eerste wat toen opkwam waren websites, maar dat bleek al snel te beperkend. Vervolgens communiceerden we via (groep)mails en kort erna ook via Whatsapp, Messenger en Instagram. Al snel begon iedereen op zijn eigen manier te communiceren. Als club (beheerders) zagen we het bos niet meer door de bomen. Dan voel je dat Twizzit een noodzaak wordt.

Het gebruiksgemak, dat heeft de doorslag gegeven

Ik ben zelf als bestuurslid online op zoek gegaan naar een software.  Het bedrijfsfilmpje op de website sprak me sterk aan en ook de eerste kennismaking met het Twizzit team heb ik heel positief ervaren. Ik had zelf al wat ervaring met andere software, waarbij de lay-out vaak ingewikkeld was. Twizzit vond ik op vlak van lay-out meteen aanspreekbaar, visueel eenvoudig en dat heeft vooral de doorslag gegeven. Gebruiksvriendelijk voor de beheerder en de eindgebruiker, inderdaad.

“Waar je bij andere software zelf niets in handen hebt en moet wachten en/of betalen voor extra aanpassingen, doe je dat bij Twizzit gewoon zelf.”

Een tweede sterk voordeel is dat je alles zelf kan aanpassen in Twizzit, aan de hand van de documentatie in het helpcenter. Zoals ik al zei, had ik al wat ervaring met andere software en daar had ik zelf niets in handen. Voor aanpassingen moest ik een aanvraag doen, vaak heel lang wachten en daarna kreeg ik vaak de rekening toegestuurd. In Twizzit doe je dat zelf, en dat is een pluspunt.

Heel hard geapprecieerd door overheden

In het begin was de opgave om het platform bij alle clubleden te integreren in hun routine. Maar mensen hebben hun gewoontes en stappen daar moeilijk van af. We hebben toen vanuit Twizzit ook hulp gekregen om enerzijds te faciliteren maar anderzijds moet je ook een stuk druk op de club zetten. Anders komt het er bij sommige mensen ook helemaal nooit van.  En dat heeft écht zijn vruchten afgeworpen. Heel snel is men beginnen inzien dat dat de manier van communiceren was en het tal van voordelen had. Bovendien werd dat ook heel hard geapprecieerd door overheden, in het kader van veiligheid en preventie om officiële berichten te sturen en op te volgen.

Atriacs go-to-modules

Triatlon is een stuk complexer dan de meeste sporten. Het zijn drie sporten, op verschillende locaties, en dat vergt heel wat organisatie. Daarom is de agenda zeker onze go-to-module, in zo’n agenda-afspraak kan je echt alles kwijt. En in deze coronatijden is het perfect om aanwezigheden op te volgen en te limiteren in lijn met de regelgeving. Dat kan perfect in Twizzit. Daarnaast is ook de chatbox voor ons cruciaal. We willen onze leden niet loslaten, blijven communiceren en blijven bewegen. Daarom organiseren we nu sport challenges, waarbij we leden uitdagen. De communicatie loopt via de chat. Tot slot zijn we ook fan van de inschrijfmodule, die verlaagd de druk enorm op vlak van administratie.

Blik op 2021

Corona of niet, in 2021 willen we verder goede kwaliteit bieden. Dat is echt een superbelangrijk kenmerk van onze club. We blijven mensen challenges/doelen geven, motiveren en begeleiden aan de hand van trainingsschema’s. We spelen verder in op de noden van onze leden en zorgen dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben om hun doelen in 2021 te bereiken. Tot slot, zijn we trots op wat ieder individu, ongeacht zijn niveau, presteert en grenzen verlegd. We zien mensen groeien en plezier beleven. En plezier zoals ik al eerder zei, da’s het belangrijkste.

Key takeaways

  • Atriac kent een sterke kern van mensen die aan elkaar vasthangen, elkaar helpen, samen trainen én vooral ongelofelijk veel plezier beleven.

  • Een toegankelijke en pluralistische club, echt niemand is uitgesloten.

  • Gebruiksgemak en een software waar je zelf de touwtjes in handen hebt, dat zochten we.

  • Triatlons vergen heel wat organisatie; de agenda en chatbox helpen ons om alles in goede banen te leiden.

  • Corona of niet, we zorgen dat onze leden alles krijgen wat ze nodig hebben om hun doelen in 2021 te bereiken.

Bedankt Charles De Roeck/ vice voorzitter - jeugdsportcoördinator Atriac